Szafy chłodnicze i mroźnicze – standardowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Szafy chłodnicze i mroźnicze – standardowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Szafy chłodnicze gastronomiczne są tym, czym dla gospodarstw domowych są lodówki. Oczywiście szafy chłodnicze gastronomiczne to urządzenia o znacznie większych gabarytach. Na wyposażeniu wielu lokali gastronomicznych można spotkać nie tylko szafy chłodnicze gastronomiczne, ale także szafy mroźnicze.

Szafa chłodnicza czy mroźnicza?

Osoby, które planują otwarcie restauracji mogą mieć trudności z podjęciem decyzji, które z tych urządzeń kupić. Otóż szafy mroźnicze zapewniają w swoich komorach niższą temperaturę niż szafy chłodnicze. Ich zastosowanie jest więc zupełnie inne. W szafach chłodniczych można przechowywać produkty i gotowe dania przez krótki czas, szafy mroźnicze nadają się do długiego przechowywania – produkty i dania są w nich mrożone. Jest to największa różnica, która dzieli szafy mroźnicze gastronomiczne od szaf chłodniczych. Jak więc widać, na wyposażeniu lokali gastronomicznych mogą znaleźć się zarówno szafy mroźnicze gastronomiczne, jak i chłodnicze.

Różne modele do wyboru

Szafy mroźnicze gastronomiczne oraz chłodnicze oferowane są przez producentów w bardzo różnych wariantach. Szafy chłodnicze mogą być zarówno z drzwiczkami zabudowanymi całkowicie lub przeszklonymi; z kolei szafy mroźnicze mogą mieć drzwi, które zamykają się same. Tym, co je łączy są wydajne agregaty pobierające mało prądu. To bardzo ważny parametr, urządzenia te pracują całą dobę.

Więcej o nowoczesnych urządzeniach chłodniczych dla gastronomii można przeczytać również w naszym wcześniejszym artykule.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *