Bemary grzewcze: podstawowe wyposażenie nie tylko restauracji

Bemary grzewcze: podstawowe wyposażenie nie tylko restauracji

Gastronomia

Zachowanie właściwej temperatury i świeżości wcześniej przygotowanych dań przez pewien czas umożliwia proste urządzenie jakim jest bemar grzewczy. 

Gdzie stosowane są bemary grzewcze?

Bemar grzewczy jest urządzeniem, które ma nieskomplikowaną budowę i jest bardzo proste w obsłudze. Ich historia jest stosunkowo krótka. Jako pierwsi zaczęli używać ich francuscy gastronomicy na początku XX wieku. Bemar grzewczy składa się z kontenera, do którego wkładane są małe pojemniki z przygotowanymi wcześniej daniami gorącymi. Bemary są dzisiaj niezastąpione na szwedzkim stole. Korzystają z nich restauracje, szpitale, firmy cateringowe. Podczas plenerowych eventów, w szpitalach i w hotelach najbardziej przydatne są bemary jezdne. Między kontenerem a pojemnikami z żywnością jest pusta przestrzeń, do której nalewana jest woda. Podgrzewają ją palnik gazowy albo elektryczne grzałki; dzięki temu, że woda cały czas jest gorąca przez pewien czas dania mają właściwą temperaturę. 

Niezawodne i wysokiej jakości 

Zdecydowana większość bemarów, które dostępne są na rynku to urządzenia, które pozwalają zachować wysoką temperaturę gotowych dań przez dłuższy czas. Są niezawodne, gwarantują, że jedzenie w nich nie przypali się. Do produkcji bemarów wykorzystywana jest stal nierdzewna. Dzięki temu mogą służyć przez wiele lat nie zmieniając swoich walorów użytkowych. Te proste urządzenia są tak funkcjonalne, że trudno sobie wyobrazić dzisiaj zakłady zbiorowego żywienia, w których bemary nie są używane. Są niezastąpione w każdej profesjonalnej kuchni.