Szafy chłodnicze: obowiązkowe wyposażanie lokali gastronomicznych

Szafy chłodnicze: obowiązkowe wyposażanie lokali gastronomicznych

Gastronomia

Lodówka to obowiązkowe wyposażenie każdej domowej kuchni. Jest niezbędna również kuchniach lokali gastronomicznych. Jednak w wielu z nich takie domowe lodówki nie sprawdzają się. W profesjonalnych kuchniach na wyposażaniu muszą więc znaleźć się szafy chłodnicze.

Jaka szafa chłodnicza sprawdzi się najlepiej?

W sklepach oferujących profesjonalne sprzęty gastronomiczne do wyboru są bardzo różne modele szaf chłodniczych. Znalezienie modelu idealnie dostosowanego do potrzeb danego lokalu nie będzie trudne. Szafy chłodnicze, które są przeznaczone do użytku w profesjonalnych lokalach gastronomicznych to urządzenia, w których wykorzystane zostały wszystkie nowinki technologiczne. Są to więc szafy chłodnicze wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Urządzenia chłodnicze muszą pracować 24 godziny na dobę. Dla właścicieli lokali gastronomicznych liczy się więc także to, że są one energooszczędne.

Jak wybrać dobrą szafę?

Wybierając szafę chłodniczą dla swojego lokalu należy mieć na uwadze między innymi wielkość lokalu. To od tego zależy, ile półproduktów i gotowych dań będzie przechowywanych w szafie. Szafy chłodnicze podobnie jak domowe lodówki mają bardzo różną pojemność; jest to jeden z parametrów, który koniecznie należy brać pod uwagę kupując szafę chłodniczą. Warto też pamiętać o tym, że do wyboru są szafy z zabudowanymi całkowicie drzwiami oraz szafy przeszklone. Do tego sposób otwierania tych drzwi może być różny. Parametrem, na który trzeba również zwrócić uwagę jest typ chłodzenia.